Jim Harris

  • Beroep: Beeldend Kunstenaar
  • Woon/werkplaats: Dooyewaard Stichting Blaricum - Atelier Espinette
  • Website: www.jimharris.nl

Harris werkt al zo’n twintig jaar vooral met olieverf en inkt. Hij blijft deze middelen gebruiken omdat ze hem iedere keer weer iets nieuws leren. Door het continue gebruik van deze materialen wordt hij bovendien steeds bekwamer in zijn kunstenaarschap.

Als één van de weinige hedendaagse kunstschilders werkt Jim Harris voornamelijk ‘en plein air’, in de open lucht dus. De term dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw toen kunstenaars massaal in de buitenlucht gingen schilderen in plaats van in hun atelier. Negentig procent van de tijd werkt Harris dan ook op straat. Alleen als het weer te slecht is sluit hij zich op in zijn atelier want het werk moet wel doorgaan.
Sinds een jaar of drie is Jim Harris op groot formaat gaan werken. Harris liep toen tegen het probleem aan hoe hij in vredesnaam die immense doeken de straat op kreeg en ze vervolgens ook nog te beschilderen. Uiteindelijk kwam hij op het idee zijn schilderijen op te bouwen uit kleinere panelen. Hij begint met het schilderen van iets dat zijn aandacht trekt waarna hij gaat uitzoomen. Links en rechts – en soms ook boven en onder – komen er vervolgens panelen bij.